top of page

Sütőtökös édességek az egészségedért!

A sütőtök szerintem szuperélelmiszernek számít, mert annyi jótékony hatása van és még finom is! Mivel édes és krémes, ezért a cukor-vággyal küzdőknek is nagy segítség a sütőtökből készült édesség. Igazi melegítő étel, így a hidegebb időben különösen jólesik, ráadásul nagyon gyorsan készíthető belőle finomság.


Csupa rost, magas a kálium, C- és A-vitamin (béta-karotin) tartalma. Segít enyhíteni a PMS és menstruációs tüneteket, valamint hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez, ezért perimenopauza és posztmenopauza idején is érdemes gyakran enni.


Nagyon jól illik hozzá a fahéj, ami remek immunerősítő és gyulladáscsökkentő fűszer. Ne felejtsd el, hogy a ceyloni fahéj az igazi, ennek magas az antioxidáns tartalma! Könnyű hozzáadni a gyömbért, ami szintén szuper immunerősítő és tisztító fűszer. És mindenféle dióval, vagy tökmaggal dúsíthatod, amelyek segítik a hormonháztartás egészséges működését!


Smoothie

4 szelet sült sütőtök belsejét, 1-2dl növényi tejet (vagy akár vegyesen 1-2ek natúr joghurtot, kókuszgurtot), kevés fahéjat, és 1ek mézet (opcionális) alaposan turmixolj össze és már ihatod is.

 














Muffin

20dkg sült sütőtökpürét alaposan nyomkodj szét villával, vagy akár botmixerrel selymesre turmixolhatod.

Adj hozzá 2 egész tojást + 2ek mézet +1dl olíva olajat vagy olvasztott kókuszzsírt vagy jó minőségű vajat + vanília kivonatot (opcionális). Alaposan keverd el az egészet.

Szerintem jót tesz neki, ha belekeversz 1ek natúr joghurtot vagy natúr sajtkrémet.

Majd keverj hozzá 8-10dkg kókuszcukrot (vegyítheted eritrittel, vagy barna nádcukorral).

Végül mehet a keverékbe 5dkg aprószemű zabpehely + 10 dkg liszt (lehet vegyesen teljes kiőrlésű, tönköly vagy zöldbanánliszt) + 1 cs. sütőpor + 1tk fahéj + 1 kk gyömbérpor.

A liszteknél szerintem nagyon tömény lesz és elnehezíti, ha csak teljeskiőrlésű vagy csak zabpehelylisztet használsz, én ezért szoktam keverni, vagy esetleg könnyítheted azzal, hogy a tojásfehérjét külön habbá verve adod hozzá.

Adhatsz hozzá felkockázott étcsokit és dióféléket, mandulát. Kanalazd muffin sütőbe, csak félig-háromnegyedig töltsd meg, mert emelkedni fognak.

180 fokon kb. 25 perc alatt készül el. Tűpróbával ellenőrizd, hogy maradjon szaftos a belseje, ne száradjon ki.

 

 

Kevertsüti

20-25dkg sült sütőtököt alaposan nyomkodj szét villával.

3 egész tojást keverj össze alaposan 10dkg cukorral (vegyesen kókuszcukor, barna nádcukor, eritrit) + 2 ek mézzel + 1kk vanília + 1 ek natúrjoghurttal és 6dkg olvasztott vajjal. Az egészet forgasd össze a sütőtökpürével.

Keverj össze 10dkg lisztet (választásod szerint vegyítheted tönköly, zöldbanán stb.) + 5dkg zabpehelylisztet vagy teljes kiőrlésűt + 5dkg kókuszreszeléket (vagy kókuszlisztet) + fél cs. sütőport és 1kk szódabikarbónát + 1tk fahéjat. Adhatsz hozzá nyers kakaóport is.

Végül az egészet kevered hozzá a folyékony alapanyagokhoz.

Adhatsz ehhez is mazsolát, mandulát, pisztáciát, aszalt gyümölcsöt, datolyát, étcsokit, végül és az egész mehet sütőpapírral kibélelt őzgerinc formába.

180 fokon kb. 45 perc a sütésidő.


Mákos

10dkg sült sütőtököt (nettó súly) nyomkodj szét alaposan villával.

Keverj hozzá 3-4 tojássárgáját + 2ek mézet + 6dkg kókuszcukrot.

Majd keverj hozzá 15dkg darált mákot.

Végül óvatosan forgass hozzá 3-4 felvert tojásfehérjét.

175 fokon kb. 25 perc a sütésidő. Picit piruljon meg a teteje és kész is, így marad puha és lágy belül.

 






Palacsinta


3-4 szelet sült sütőtök belsejét villával alaposan nyomkodd szét vagy pürésítsd botmixerrel.

Keverj hozzá 1-2 egész, enyhén felvert tojást + 2dl növényi tejet (mandula vagy rizstej) + 1tk juharszirupot vagy mézet + 1ek olvasztott kókuszzsírt, vagy jó minőségű vajat.

Ezután keverj hozzá 1kiskanálnyi fehér- vagy almaecetet. (Az ecet és a szódabikarbóna kovászként fog működni, és légbuborékokat hoz létre, hogy a palacsinta puha legyen.)

Adj hozzá 8-10 dkg lisztet + 1kk szódabikarbónát + 1kk fahéjat + csipet sót.

Használj kerámia vagy rozsdamentes acél serpenyőt (a teflon toxinokat tartalmaz és endokrin diszruptor, ne használj ezzel borított sütőedényeket). Kevés vajjal kend ki, közepes hőfokon hagyd sercegni, majd kanállal mehet bele a tészta. Vastagabb lesz, mint a magyar palacsinta, kis kupacokban sül át. Ha buborékos a teteje 2-3 perc után, fordítsd meg és süsd a másik oldalát is néhány percig. Szép halvány barna színe lesz. Eheted mézzel vagy datolya sziruppal, dióval, olvasztott étcsokival.  

Comments


bottom of page